ارزش غذایی  یک مسئله ی بسیار مهم است و سلامت انسان تا حد زیادی در گرو این موضوع است، اما با وجود اهمیت مغذی بودن مواد غذایی، پارامترهای مهم دیگری نیزوجود دارد که بر نوع و ترجیح افراد برای انتخاب غذاهای مختلف تاثیر می گذارد مانند ظاهر، بو، مزه وحتی محیط، سرو ومیل غذا.

یک محصول غذایی مقوی و لذیذ میبایست رنگ و  ظاهری دلچسب، بوی مطبوع و اشتهاآور، مزه هیجان انگیز و خوشمزه داشته باشد. به همین منظور برای ایجاد پارامترهای دلچسب و هیجان انگیز در محصولات غذایی نیاز به افزودن، ادویه و اسانس  ( طعم دهنده ) به صورت طبیعی و یا مصنوعی است.

از این رو افزودن طعم دهنده ها، شیرین کننده ها، قوام دهنده ها، نشاسته ها، امولسیفایرها، هیدروکلوئیدها، بافت دهنده ها، رنگ ها و … با خواص شیمیایی مختلف و منحصر به فرد،به منظور از بین بردن بو و طعم ناشی از فرآوری مواد غذایی، افزایش کیفیت، بهبود رنگ و ظاهر و به طور کلی دلچسب کردن غذا انجام می شود.

موضوع مهم دیگری که استفاده از طعم دهنده ها را ضروری می کند جمعیت رو به افزایش جهان است که به تبع آن تقاضا برای تولید مواد غذایی را افزایش داده است، نیاز جامعه بشری کنونی، تولید مواد غذایی به مقدار انبوه است که علاوه برارزان و مقرون به صرفه بودن آن باید استانداردهایی با کیفیت بالا مانند طعم، ظاهر، بافت و ایمنی میکروبیولوژی را برآورده کند و مهم تر این که یک ماده غذایی برای طولانی ترین مدت زمان با همان کیفیت حفظ شود.

 تعریف افزودنی های مواد غذایی:

افزودنی های غذایی به معنی هرماده ای که  به طور معمول به تنهایی به عنوان یک غذا مصرف نمی شود و جزء اصلی آن محصول به شمار نمی روند چه دارای ارزش غذایی و یا فاقد آن باشند و به طور کلی شامل موادی هستند که علاوه بر ماده اصلی برای تولید مواد غذایی استفاده می شوند.

افزودنی ها درواقع به صورت مستقیم یا غیر مستقیم به یک جز از ماده ی غذایی تبدیل شده اند و در فرآوری و تولید یک محصول برای بهبود کیفیت ، تاریخ انقضا، ایمنی، رنگ، ثبات، شیرینی و سایر خواص استفاده می شوند.

افزودنی ها نیز مانند همه ی مواد غذایی بر اساس عملکردشان طبقه بندی می شوند و در سراسر جهان قوانین و نهادهای نظارتی و حاکم، مقدار افزودنی های مجاز در مواد غذایی را آزمایش های کمی، آنالیزو تجزیه می کنند  و قوانینی برای استفاده از آن ها وضع می کنند و با بازرسی هایی مختلف و دقیق تضمین می کنند که خطری برای سلامتی مردم ندارند.

اشاره ای به چند مزیت استفاده از افزودنی ها :

  • بهبود و یا حفظ ارزش غذایی
  • بهبود کیفیت طعم مواد غذایی
  • ماندگاری غذا برای مدت طولانی
  • تازه نگه داشتن غذا در مدت زمان طولانی تر
  • در دسترس قرار دادن محصولات و میوه های فصلی در تمام فصل سال.
  • صرفه جویی در زمان.
  • مقرون به صرفه بودن
  • مغذی تر کردن مواد غذایی مانند ویتامینC موجود در نان
  • کاهش کالری محصولات مانند شیرین کننده های به جای شکر

افزودنی های غذایی می توانند باعث صرفه جویی در زمان و پول باشند و طول عمر مواد غذایی را افزایش دهند و طعم و رنگ و بافت هیجان انگیزی به مواد غذایی دهند.

افزودنی های غذایی به دلیل صرفه جویی در زمان و پول، افزایش طول عمر مواد غذایی و بهبود رنگ و طعم و بافت یکی از نیاز های اساسی در تولید محصولات غذایی در جوامع امروز شده و نقش آن ها با افزایش مصرف غذاهای فرآوری شده به دلیل تغییر سبک زندگی شهروندان مدرن جهان، بیش از پیش اهمیت می یابد از این رو از زمان اختراع و استفاده گسترده، در قرن گذشته تغییر کرده اند و سازمان های استاندارد جهانی این اطمینان را می دهند که محصولات غذایی دارای افزودنی، می تواند درد سراسر جهان بدون ضرر در بازار رقابتی رو به رشد عرضه شوند.

 

 

 

 

 

https://www.sciencedirect.com

https://link.springer.com

https://onlinelibrary.wiley.com/

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *